Ingegroeide teennagel – Voorbeeldwebsite Uw Podotherapeut Online – Amsterdam

Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagel

Wat is het?

Teennagels zijn erg kwetsbaar. Bij een ingegroeide nagel drukt een scherpe nagelpunt in de huid. Doordat de nagel erg hard is, kan de nagelwal fors geïrriteerd of ontstoken raken. Soms prikt de nagelpunt in de huid en is er sprake van een ingegroeide nagelpunt.

Ontstaan

Een ingegroeide nagel kan ontstaan wanneer er een afwijkende vorm van de nagel is. Als een nagel boller loopt dan normaal (hyperconvex), ontstaat er meer druk in de nagelwal en kan irritatie ontstaan. Transpirerende voeten maken de huid week en daardoor extra kwetsbaar. Het dragen van te krappe schoenen geeft teveel druk op de nagels. Het verkeerd knippen van de nagels is ook een veel voorkomende oorzaak. De hoekjes van de nagel dienen niet weggeknipt te worden; de nagel moet altijd recht worden afgeknipt om ingroeien te voorkomen.

Symptomen

Bij een ingegroeide teennagel kan een rode, pijnlijke zwelling aan de rand van de nagel ontstaan, soms met pusvorming. Ook kan een stekende, kloppende pijn zich voordoen. Vaak kan de nagel geen druk verdragen, waarbij zelfs een laken op de nagel/ teen al teveel is.

Podotherapie

Wanneer er sprake is van een nagelpunt welke in de huid zit, wordt deze – indien mogelijk – door de podotherapeut verwijderd. De eventuele ontsteking zal vaak verdwijnen als de oorzaak (nagelpunt) wordt weggenomen zal er een soort gaasje geplaatst worden tussen de huid en de nagel om de huid te beschermen tegen de druk van de nagel (tamponeren). Bij een te bolle (hyperconvexe) nagel kan een nagelbeugel (orthonyxie) een oplossing zijn. Hierbij wordt een beugeltje op de nagel geplaatst om de druk van de nagel uit de nagelwal weg te halen. In sommige gevallen kan hier de vorm van de nagel mee gecorrigeerd worden.

Voetverzorging & schoenentips

Bron: Rondom Podotherapeuten

Terug naar overzicht